piksayar


PİKSAYAR

İşlemcisi 18F2550 olan bir bilgisayar olsa nasıl olur? 
Klavye ,ekran, harddisk lazım. Ve program yazabilmemiz için notepad/gedit gibi bir editör lazım. Yetmez birde yazdığımız programı çalıştırabilmek için yorumlayıcı veya derleyici lazım...

Pikyaz PS2 klavye macrosu var. klavye tamam. Ekran olarak 4x20 lcd kullanırız. o da tamam. Harddisk olarak da  SD kart kullandığımız zaman donanım kısmı hallolmuş olur. 

Geldik yazılım kısmına yani editör, derleyici/yorumlayıcı , ve donanım yönetimine. donanımımızdaki klavye ve lcd makro olarak tanımlı. SD kart içinde hem fat hemde raw olarak seçim yapabiliriz. 
https://pikyaz.blogspot.com/p/sd-kart-okuma-yazma.html
https://pikyaz.blogspot.com/p/fat16-dosya-sistemi.html
Piksayar için raw formatı daha uygun. Toplam 32kb flash belleğimiz var. Bize bellekte büyük tasarruf sağlar. sd kart makrolarınıda kullanacağız.

18f2550 de 2kb ram alanı var. Bunun ilk 256 baytını işlemci kendi işleri için kullanıyor. kalan 1836 baytı biz kullanabiliyoruz. 512+512 = 1024 bayt sd kart için, kalan yaklaşık 800 baytın 512 sını da editörümüz için kullanabiliriz. editör açıldıktan sonra klavyeden basılan her tuşu bu  alana kaydederiz.Her 512. bayta basıldığında harddiske(sd kart) kaydederiz. 

Sıra geldi en önemli kısma derleyici nedir? yorumlayıcı nedir? Derleyici editörümüzle yazdığımız programı hex formatına çevirip çok daha hızlı çalışmasını sağlayan programdır. Yani bilgisayarda bir Pic programını assemblyden hexe çevirdiğimiz gibi buradada çevirmemiz gerekir. sorun şu bu işleme yetecek flash bellek yok. Bu yüzden elendi.
Yorumlayıcı ise satır satır yazdığımız programı okur ve verilen komutları sırası ile uygular.  Hımmm.  Bu olabilir. Çok fazla yer kaplamaz ve kendisinde tanımladığımız komutları yaptırtabiliriz. 
Yorumlayıcı için 
https://pikyaz.blogspot.com/p/yorumlayc.html

Evet asgari donanım ve yazılım ile 18f2550 işlemcili mini bir bilgisayar tanımladık.Üzerinde program yazılabilen. programları sd karta kaydeden, ve istenirse sd karttan yükleyip çalıştırılabilen bir tam sistemimiz oldu.  
Şimdi özelliklerini inceliyelim.

   1- Ram olarak 18f2550/4550 nin 2kb.lık rami kullanılmaktadır. 
   2- Ekran olarak 4*20 lcd veya grafik lcd kullanılmaktadır. 
   3- PS2 Klavye ile editörümüze yazılar yazabiliriz.
   4- Hard disk olarak 2gb lık sd kart kullanıyoruz. 

Peki yazı ve yazılımlarımızı normal bilgisayara nasıl gönderebiliriz. Bunun için seri iletişim kullanılabilir. Pikyaz ın seri iletişim için makrosu var, destekliyor. Tabi bu seri iletişimi hc05 bluetooth modülü ile kablosuz yaptırabiliriz. yorumlayıcı içine bluetooth makrosuda eklenmiş durumda, ister satır satır istenirse tüm 512 bayt lık sayfa gönderilebilir. alınabilir. yani editörü beğenmezseniz. bilgisayarınız üzerinde yazdığınız yazıyı piksayara gönderebilirsiniz. Peki bilgisayardan gönderilen yazı bir programsa çalıştırılabilir mi. Tabii ki çalıştırılabilir. Bu durumda opsiyonel olarak donanıma bluetooth eklenebilir. 

Yorumlayıcı A Portu çıkışlarını(6 pin)  boş bırakmıştır.  Ve bunları yakıp söndürme imkanımız vardır. 


   Eğer /tekrar  döngülerini kullanabilmekteyiz.

   Değişken kullanma, pin test etme,pin yakma/söndürme  toplama çıkarma çarpma, lcdye değişkeni veya bir yazıyı  basma, bekletme, analog değer okuma, servo sürme, hcsr4 ile mesafe ölçme , ... gibi onlarca özelliği  desteklemektedir.

   Piksayarı yaptık iyi de  ne işe yarar???  Yukarıda anlatılanları yapabilmek için ardunio veya pic lerde bir bilgisayara ihtiyacımız olur. Piksayar ile bu sorun ortadan kalkmıştır. piksayar yazılımını 18f2550/4550 ye yükledikten sonra  bilgisayarla işimiz biter. Ve en önemlisi pic e bir yazılım attıkmı sürekli onu çalıştırır. bozuk plak gibi :) .  Artık bu şekilde plağı tamir etmiş oluruz. istediğimiz yazılımı yazarız sd karta kaydedederiz ve istediğimiz zaman programlarımızdan seçtiğimizi çalıştırabiliriz. 
   

      Piksayar donanımı: 4*20 lcd veya grafik lcd.. 18f2550/4550.. sd kart modülü 2gb lık sd kart ve opsiyonel bluetooth modülü..  5v güç kaynağı(ben 5v powerbank kullanıyorum) .. ps2 modülü ve ps2 klavye.. ve piksayar ana kartı. 
Kullanım şekli
    F1 tuşu ile yazım modu.
    F4 tuşu ile dosya modu.
    F3 tuşu ile kaydedilmiş dosyayı açma.
    F8 tuşu ile dosya kaydetme.
    F5 tuşu ile herşeyi silme başlama durumuna getirme.
    F6 tuşu ile yazılanları seriport/bluetooth ile gönderme.
    F9 tuşu ile yazılan programı çalıştırma
    F11 tuşu ile yazım modunda alt satırları gösterme. dosya modunda alt sıradaki dosyayı seçme
    F12 tuşu ile yazım modunda üst satırları gösterme. dosya modunda üst sıradaki dosyayı seçme 
    F2 F7 F10 şu anda kullanılmıyor.

  Ve tabii ki piksayar yazılımı...indirme linki




piksayar ana kartı.

çalışma videosu. (pek anlaşılır olmamış.. daha iyisini çekene kadar idare etsin.. Video eski,  sistem breadboard üzerinde çalışıyordu o zaman. şimdi üstteki kartta çalışmakta..)